sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Kun Valiolaisuus ei lähde kulumallakaan

Olen Valiolainen maidontuottaja. Olen Valiolainen sydämeltäni ja tulen olemaan mukana Valiossa maidontuottajana niin kauan kuin meidän lehmistä maitoa irtoaa, tai niin kauan kuin tässä talossa maitoa lypsetään. Moni voi kysyä, että miksi juuri Valio. Toinen voi sanoa, etteikö minulla ole muuta mahdollisuutta kuin olla Valiossa. Me Valiolaiset olemme kohdanneet ihmettelyä ja vähättelyäkin jopa toisten tuottajien taholta tämän surullisen kuuluisan Putin – kohun aikana. Voin sanoa, että meillä Valiossa tämä veli venäläisen tekemä rajasulku on vaikuttanut enemmän kuin tarpeeksi. Mutta Venäjän rajasulut eivät ole sen suuremmin meidän tuottajien kuin Valionkaan vika, joten en puutu Venäjän aiheuttamaan tilanteeseen suuremmin.

Toki minä maanviljelijänä myönnän, ettei minun tilallani ole mahdollisuuksia. On vain Valio – muita maitoautoja täällä ei kulje. Mutta en ole Valiossa sen takia, että se olisi ainut mahdollisuuteni. Jos täällä kulkisi esimerkiksi Arlan tai Maitomaan autoja, kuuluisin silti Valioon. Joku väittäisi, että Valiolaisuus on vain se tuttu polku, jota on aina ennenkin kuljettu. Se tuttu polku, jolta ei haluta poiketa, koska halutaan kulkea sitä samaa raidetta jota on aina ennenkin kuljettu. Minä olen pohtinut Valiolaisuuteni syitä – ja syy ei ole suinkaan vanha tottumus, jota en ole halunnut muuttaa.

Minä väitän, ettei täällä Kainuun perukoilla olisi muita yrityksiä tulossa hakemaan maitojamme kuin Valio. Jos joku haluaa lypsää lehmiä Sodankylässä, Inarissa tai Kilpisjärvellä niin hänellä olkoon siihen vapaus. Lähellä isoja kaupunkeja on helppo harjoittaa tuottavaa bisnestä ilman ajatusta siitä, että maidot haettaisiin tasavertaisesti jokaiselta tilalta niiden sijainnista ja lähettämästä maitomäärästä huolimatta. Kun asuu korpien keskellä ja lähin maitoa tuottava naapuri on kymmenien kilometrien päässä, osaa todella arvostaa pihaan kaartavaa maitoautomiestä ihan eri tavalla.

Minä kunnioitan kovasti Valion innovatiivisuutta. Valio on keksinyt ja kehittänyt koko ajan uusia tuotteita markkinoille. Valion perusajatuksena on maksaa tuottajalle hyvä korvaus maidosta. Perusmaidon hintaa korottamalla tuottajahinta ei olisi nykyisenlainen. Ja sitä paitsi kuluttajat valittaisivat kiskonnasta. Kun Valio on käyttänyt nyt merkittävästi energiaansa tuotteiden kehittämiseen, niin kuluttajia kiskonnan sijasta ilahdutetaan ahkerasti maitohyllyyn ilmestyvillä uutuuksilla. Mikä olisi sen parempi?! Vai väitättekö, että teille riittää se sama vanha edam jota on syöty 30 vuotta ja se sama hedelmäpommijugurtti, jota pappasikin söi?


Valio on minulle tuottajana paras mahdollinen kumppani. Ei ole tarvinnut tantereella itkeä epävarmuutta maitoauton tulemisesta, samaa ei valitettavasti lihayhtiöiden autoista sanoa. Vaikeuksien keskelläkin uskon, että Valio nostaa meidän tuottajien hintaa vielä joskus ylöspäin, sillä sehän on tämän homman ydin. Minä tuottajana otan Valion jakaman hinnan ilolla vastaan kun tiedän, että sen eteen olemme arkemme eläneet – kaikki me maidontuottajat. Ja minulle ei kelpaa muu kuin Suuresti Suomalainen, kaikille tasapuolinen. Mitäpä muuta se on kuin Valiolaisuutta, sydämmen pohjasta saakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti